Stor lager | # Egen utvikling | # Kunnskap

uten moms/En toll kan gjelde


Drivstoffpumpeinformasjon

 
 
 
 

Her kan du lese mer om drivstoffpumper. Informasjonen er delt opp i følgende deler:

  1. Drivstoffkompatibilitet
  2. Ulike størrelser / formater
  3. Intern eller ekstern drivstoffpumpe
  4. Strøm (hvilken effekt klarer pumpen)
  5. Mottrykk
  6. Problemer med drivstoffpumpe
  7. Tilbakeslagsventil
  8. Kontaktstykke
  9. Forfilter
  10. Valg av drivstoffpumpe
  11. Bolt-on drivstoffpumpe
  12. Sammenlign drivstoffpumper

1

Drivstoffkompatibilitet

Bensin, Etanol, Metanol, Diesel
Nesten alle drivstoffpumper klarer bensin, BF98 og BF95 uten problemer. Det er når alkoholholdige drivstoff som E85 eller andre aggressive drivstoff som høykokt racingdrivstoff brukes, at man støter på problemer. Bensin smører og ivaretar pumpen uten at det er behov for ytterligere service. Ved bruk av etanol / E85 begynner problemene på forskjellige måter. Det vanligste er at drivstoffpumpenes indre deler slites ned, og pumpen stopper rett og slett. Til tross for tekster som sier at drivstoffpumper klarer E85, bør man være klar over at de slites mer enn med bensin og derfor vil ha en kortere levetid. Det finnes ytterst få drivstoffpumper som faktisk klarer å kjøre på E85, der de indre komponentene er laget for alkoholholdige drivstoff. Uansett valg av drivstoffpumpe bør en smørende tilsetning brukes ved bruk av etanol som drivstoff for å redusere slitasje.

 
 

Hvilket drivstoff en drivstoffpumpe klarer

De fleste drivstoffpumper kan håndtere bensin med mindre annet er angitt. Men når det gjelder etanol og racingdrivstoff, kan du støte på problemer. Hovedsakelig fordi bensin har et naturlig "smøremiddel" for drivstoffpumpens indre komponenter som racingdrivstoff og etanol ikke har.

Nå har du to alternativer. Tilsett smøremiddel som tilsetning eller bruk en drivstoffpumpe laget for etanol.

Merk! Det er forskjell på en drivstoffpumpe som er laget for racingdrivstoff og etanol, og en vanlig drivstoffpumpe som klarer å gå med dette drivstoffet en stund.

 
 

2

Størrelse på drivstoffpumpe

De vanligste dimensjonene på drivstoffpumper, både originale og ettermarkedspumper som monteres i tank, i en drivstoffpumpearmatur inne i drivstofftanken, er 39 mm, 40 mm og 50 mm. Det finnes også en ekstra liten Walbro drivstoffpumpe (GST302) som kun måler 36,5 mm i diameter.

Som ekstern drivstoffpumpe finnes det for det meste pumper som er 60 mm i diameter, men også en liten Walbropumpe på 39 mm.

 
 

3

Intern eller ekstern drivstoffpumpe? 

Hva som avgjør om du skal bruke en ekstern eller intern pumpe, er monteringsmulighetene. Funksjonen er den samme så lenge den spesifikke pumpen du ser på kan håndtere strømmen.

Hvis du har en drivstofftank som ikke tillater installasjon av en intern pumpe, så bruk en ekstern. Men en intern drivstoffpumpe kan ofte brukes, da det nå finnes små, fine pumper som leverer godt med strøm.

 
 

4

Strøm på drivstoffpumpe

Hvor mye strøm skal pumpen klare?
For å vite dette må man regne ut hvor mye drivstoff som vil gå med hvis spridarna står helt åpne. Har vi f.eks. en 4-sylindret turbo-motor med Bosch 1500cc spridare som skal lade 1 bar med 3 bar grunn drivstofftrykk. Drivstofftrykket vil da, med en lineær drivstofftrykkregulator, være 4 bar ved fullt ladetrykk. En 1500cc Bosch drivstoffspridare strømmer 1690cc per minutt ved 4 bar, noe som blir 6,76 liter per minutt. Dette multiplisert med 60 (en time) blir 405,6 liter drivstoff per time som vil gå ved fullt ladetrykk.


En drivstoffpumpe strømmer bedre når den har kjørt seg inn. Målinger på mellom 5-20 % mer har blitt gjort etter en tids bruk.

 

Hvor mye effekt en drivstoffpumpe klarer

For å bestemme hvilken pumpe som skal brukes for å håndtere dine effektmål, trenger man noen enkle beregninger. Eksempel:

4 x 900cc/min spridare ved 3 bar.
900 x 4 = 3600cc/min (3,6L / min)
3,6 * 60 = 216L/H (drivstoffpumpens kapasitet ved 3 bar mottrykk)

Hvis du kjører med 1 bar overtrykk og spridarna leverer 960cc ved 4 bar.

4 x 960cc/min injektorer ved 3 bar.
960 x 4 = 3840cc/min (3,84L / min)
3,84 * 60 = 230,4L/H (drivstoffpumpens kapasitet ved 4 bar mottrykk)

Vær nøye med å kontrollere drivstoffpumpens strøm ved ditt beregnede mottrykk. Dette gjør du enkelt ved hjelp av taggene i kategorien her:

Drivstoffpumper

 

Drivstoffpumpens strøm synker når trykket øker.
Spridarnas strøm øker når trykket øker.

Makstrykk

InnSprøyting eller forgasser
Her er det egentlig snakk om man skal ha en høytrykks pumpe for innsprøytningssystem som kan levere opptil 9 bars trykk, da noen motorsport drivstoffspridare klarer opptil 8 bar i trykk. Alternativt en lavtrykkspumpe som vanligvis leverer opptil 0,5-0,6 bar.

 
 

5

 

Mottrykk i drivstoffsystemet

Drivstoffpumpens navn gis ofte etter drivstoffstrømmen de kan levere ved 3 bar. Dette gir deg bare en indikasjon på hva du trenger. Sammenlign det med en sykkel. Med høy gir kan du sykle raskere = pumpens maks strøm. Men med en høyere gir blir det tyngre i en oppoverbakke = mottrykk.

Sørg for å sjekke drivstoffpumpens strøm ved ditt beregnede mottrykk. 3 bar grunntrykk pluss 1,5 bar ladetrykk gir deg 4,5 bar mottrykk.

Det er denne informasjonen som bestemmer hva en pumpe klarer.

 
 

6

Problemer med drivstoffpumpe

Flere ulike faktorer påvirker levetiden på en drivstoffpumpe og hvordan den vil fungere. Her har vi samlet de vanligste årsakene for å gjøre det lettere å feilsøke eventuelle problemer.

  • Strømmer ikke tilstrekkelig
  • Sikringen går
  • Mislukter
---Strømmer ikke tilstrekkelig---

Drivstofftrykk
Feilaktig drivstofftrykk påvirker direkte hvor mye en drivstoffpumpe strømmer. Høyere trykk = lavere strøm. Vær sikker på at du har det trykket som er ment.

Lekkasje
Hvis du har en lekkasje, kan dette vises ved at det drypper eller renner. Det kan også være internt i systemet, noe som er vanskeligere å feilsøke. Du kan se at du har et trykkfall / ikke riktig trykk, men du kan ikke lokalisere det. Da er det ofte en intern lekkasje. Tilkoblinger i drivstofftanken kan være et slikt sted. Også drivstofftrykkregulatoren kan slippe mer drivstoff til returledningen enn hva som er ment. Oftest på grunn av dårlig membran.

Drivstofftank
Drivstofftanken har mange deler som kan påvirke funksjonen til drivstoffpumpen. En stor del er når drivstoffpumpen monteres i OEM-holderen og forfilteret er for lite, har for dårlig strøm eller er tilstoppet.

Lufting / vakuum
I en drivstofftank sitter det en tanklufting. Denne kan være utilstrekkelig eller tilstoppet. Hvis det er tilfelle, vil drivstoffpumpen måtte suge i et vakuum og levere ikke full kapasitet. Snarere langt fra full kapasitet. Når deretter drivstoffpumpen testes utenfor denne konstruksjonen, fungerer den som den skal igjen. Dette kan være en vanskelig del å finne ved feilsøking.

Måleverdier
Målere og sensorer som brukes for å måle drivstofftrykket kan vise feil. Hvis disse viser feil, vil drivstofftrykket være feil. Vær sikker på å bruke kvalitetsensorer / målere. Til tross for dette kan en måler vise feil av ulike årsaker (en kan være hvis sensor / måler har fått seg et støt). Sørg derfor for å dobbeltsjekke slik at to målere / sensorer presenterer samme verdi.

Høyt plassert
En ekstern drivstoffpumpe som er montert utenfor drivstofftanken, må ofte suge inn drivstoffet. En drivstoffpumpe er ikke konstruert for dette. Når drivstoffpumpen må suge inn drivstoff, kan det lett komme med luft som forstyrrer drivstoffspridare. I tillegg, når du slår av motoren, renner drivstoffet tilbake til tanken, og drivstoffpumpen må ved start igjen suge opp nytt drivstoff, og da kommer også luft med, noe som er dårlig for drivstoffpumpen og påvirker levetiden i stor grad.

---Sikringen går---

Pumpehjul
Hvis smuss kommer inn i drivstoffpumpen, når det først og fremst pumpehjulet. Dette er laget med så små marginer at selv små partikler i store mengder kan få pumpehjulet til å låse seg. Disse partiklene er ofte ikke farlige så lenge pumpen går / når pumpehjulet har momentum. Men når det skal starte opp fra null, fra en tilstand hvor smuss ligger i klem, kan det sette seg fast / brenne sikringer. Da kan man teste å kjøre pumpen baklengs for å se om den kommer i gang i riktig retning etterpå.

Spole
Hvis smuss kommer inn i pumpen og setter seg rundt spolen, kan dette brenne fast og gi ubalanse som forstår pumpen i forkant. Dette forverrer også effekten da det ikke blir like god kontakt. I tillegg blir gangen ujevn, selv om dette ikke merkes uten å måle spenningen.

Kole i drivstoffpumpen
Hvis indre deler som kolet i pumpen slites ut, for eksempel på grunn av for dårlig smøring, vil pumpen stoppe helt og ikke starte. Dette skjer hvis pumpen får suge tørt nok mange ganger, men også ved bruk av aggressive drivstoff som etanol. Dette avhjelpes med drivstoffpumper som er laget for aggressive drivstoff. Det som er viktig å vite er at uansett med aggressive drivstoff som etanol, bør du bruke en smørende tilsetning som SI alcohol.

Kabling
Å velge for liten kabel til drivstoffpumpen kan skape problemer i den elektriske koblingen i drivstoffpumpen. Spesielt er dette en sikkerhetsrisiko. Se valg av riktig kabel her.

Avleiringer
Når etanol har blitt brukt, er avleiringer vanlig. Disse kan feste seg i pumpen og gi en hel rekke forskjellige problemer/symptomer. Sørg for alltid å kjøre gjennom systemet og bytte drivstoffilter med jevne mellomrom.

--Mislukter--

Ulike pumper lager ulikt mye lyd
Ulike drivstoffpumper kan lage ulikt mye lyd / på forskjellige måter. Selv like drivstoffpumper med samme merke og modell ved siden av hverandre kan lage forskjellig lyd.

Det er luft i systemet
Drivstoffpumpen er montert slik at luft kommer inn i ledningen. Når luft kommer inn i systemet, vil drivstoffpumpen lage annen lyd. Luft kan komme inn hvis pumpen sitter over drivstoffnivået / høyt oppe, slik at den må suge inn drivstoffet. Drivstoffpumper ønsker egentlig ikke å suge inn drivstoffet.

Tilstoppet forfilter
Når forfilteret er tilstoppet, oppstår det samme fenomenet som når det er luft i systemet, og dermed vil drivstoffpumpen lage annen lyd. Det kan også sitte et innebygd filter i pumpen som kan være tilstoppet og blokkerer strømmen.

Økt drivstofftrykk
Når drivstofftrykket øker med ladetrykket, endrer pumpen også lyd med belastningen. Dette er helt normalt og gjelder alle drivstoffpumper, selv om det ikke høres noen forskjell.

Tilstoppet drivstoffilter
Drivstoffilteret kan være tilstoppet. Dette tilsvarer et økt drivstofftrykk. Drivstoffpumpen må jobbe hardere for å presse drivstoffet gjennom, noe som gir en annen lyd som resultat.

Avleiringer fra etanol
Når man bruker etanol, dannes det avleiringer - selv om bilen bare står stille. Disse avleiringene dannes lettere hvis bilen står stille. Når drivstoffet byttes ut, pleier det ikke å være like mye problem med avleiringer. Drivstofftilsetning for etanol anbefales alltid! Når avleiringer dannes, lager drivstoffpumpen ofte annerledes lyd av ulike grunner. Noen grunner er at drivstofffilter, forfilter og ledninger blir tilstoppet.

--Starter ikke--

Bilen starter ikke - "Vapor lock"
Hvis drivstoffet er varmt, kan det dannes små "gassdannelser"/luftlommer ved spridaren som gjør at ikke motoren starter. Dette kalles "Vapor lock". Hvis dette skjer, kan en tilbakeslagsventil løse problemet. Den tillater ikke luft å "låse" systemet. Her er en original tilbakeslagsventil å foretrekke i feilsøkingsøyemed. Det kan til og med være slik at en slitt original ikke fungerer, og at en ny original må monteres.

 

 
 

7

Tilbakeslagsventil


Tilbakeslagsventiler finnes i ulike utførelser, og de som diskuteres i ettermarkedet er Bosch-varianten som ikke klarer høyt strøm, men som tetter veldig godt. Deretter finnes det fullstrøm tilbakeslagsventiler som er større i kroppen enn en vanlig tilbakeslagsventil, slik at de interne komponentene får plass uten å hindre strømmen. Disse fullstrøms tilbakeslagsventilene brukes nesten alltid i ettermarkedsystemer når man vil ha strøm, men likevel egenskapene fra en originalbil som er lettstartet.

Tilbakeslagsventiler brukes når man ønsker å opprettholde drivstofftrykket selv ved stengt motor, for å gjøre den lettere å starte ved neste oppstart. Disse tilbakeslagsventilene brukes også i de drivstoffsystemene der to eller flere pumper kjører parallelt i forskjellige trinn eller med styring av et PWM-signal. Dette for å hindre at drivstoff presses ut bakover fra den drivstoffpumpen som er avstengt.

 
 

8

Kontaktstykke

Kontaktstykke / terminal på drivstoffpumpe
Terminalene og kontaktstykket på drivstoffpumper skiller seg ofte avhengig av merke. Walbro har et kontaktstykke, Bosch har et annet osv. Når man ser på eksterne pumper, har de nesten alltid terminaltilkoblinger.

 
 

9

Forfilter

Ekstern drivstoffpumpe
Drivstoffpumper har innebygde drivstofffilter som er montert internt og ikke kan byttes ut. Dette regnes ikke som et filter. Ønsker man et drivstofffilter, kjøper man det separat og setter det på trykksiden. Ønsker man et forfilter, kjøper man også dette separat og monterer det før drivstoffpumpen på sugesiden.

Intern drivstoffpumpe
Her sitter forfilteret montert på pumpens sugeside / inntak og kan enkelt byttes ut ved å klikke av det gamle filteret og klikke på det nye. Dette forutsetter at du har pumpen løs - ikke montert.

Les mer om drivstofffilter her

 
 

10

Valg av drivstoffpumpe


Velg drivstoffpumpe i 3 enkle trinn

Dette er kun forenklede retningslinjer. Man velger gjerne litt større spridare når man ikke vet nøyaktig hvilken effekt man skal ha, eller fordi det ikke finnes spridare tilgjengelig i så små steg som matcher effekten nøyaktig.

Derfor blir nå også drivstoffpumpen litt for stor, da vi matcher denne mot spridarens strøm. Årsaken er at hvis du senere skal ha mer effekt og regner på hva spridarna klarer, så er det mulig at drivstoffpumpen ikke rekker til.

Men med denne metoden er spridare og drivstoffpumpe matchet.

Steg 1
Finn ut hvilke spridare du skal ha til motoren din her
 
 
Steg 2
I listen nedenfor - finn ut hvor mye de spridarna du skal ha strømmer til motoren din. (4, 5, 6 eller 8 spridare)

4 spridare

280cc - 67 l/h
373cc - 90 l/h
430cc - 103 l/h
550cc - 132 l/h
630cc - 151 l/h
870cc - 209 l/h
980cc - 235 l/h
1200cc - 288 l/h
1500cc - 360 l/h
1700cc - 408 l/h
2200cc - 528 l/h

5 spridare

280cc - 84 l/h
373cc - 112 l/h
430cc - 139 l/h
550cc - 165 l/h
630cc - 189 l/h
870cc - 261 l/h
980cc - 294 l/h
1200cc - 360 l/h
1500cc - 450 l/h
1700cc - 510 l/h
2200cc - 660 l/h

6 spridare

280cc - 101 l/h
373cc - 134 l/h
430cc - 154 l/h
550cc - 198 l/h
630cc - 227 l/h
870cc - 313 l/h
980cc - 353 l/h
1200cc - 432 l/h
1500cc - 540 l/h
1700cc - 612 l/h
2200cc - 792 l/h

8 spridare

280cc - 134 l/h
373cc - 179 l/h
430cc - 206 l/h
550cc - 264 l/h
630cc - 302 l/h
870cc - 418 l/h
980cc - 470 l/h
1200cc - 576 l/h
1500cc - 720 l/h
1700cc - 816 l/h
2200cc - 1056 l/h

Steg 3
Velg pumpen som strømmer minst like mye som verdien du fikk frem i steg 2.

Modell - liter/time

Bosch 0 580 254 040 - 210 l/h
Walbro GST 302 - 240 l/h
Walbro GSS 342 - 255 l/h
Walbro GSS 341 - 255 l/h
Walbro GSL 392 - 255 l/h
Bosch 0 580 254 044 - 260 l/h
AEM 320L E85 - 320 l/h
AEM 320L - 320 l/h
Fuel pump E85 silver - 340 l/h
Fuel pump E85 black - 340 l/h
DeatschWerks DW400 - 400 l/h
AEM 400L - 420 l/h
Walbro GST 450 - 425 l/h
Walbro GST 520 - 470 l/h

Økt drivstofftrykk: Drivstoffpumpens strøm synker og spridarens strøm øker.
Sunket drivstofftrykk: Drivstoffpumpens strøm øker og spridarens strøm reduseres.

 
 

11

Bolt on drivstoffpumpe

Når du har funnet ut hvilket minste strøm din drivstoffpumpe skal ha, er det på tide å se hvilken pumpe som passer fysisk i størrelse. Spørsmålet er ofte hvilken pumpe som er "bolt-on". Det eneste vi vet som er "bolt-on" er original, ellers varierer det ofte mellom OEM og den pumpen som klarer den strømmen du skal ha. Selv om pumpen ikke passer direkte, er det vanligvis ganske enkelt å tilpasse holderen slik at den nye pumpen kan monteres.

Både tilkoblinger, diameter og lengde på drivstoffpumpen kan tilpasses med hjelp av adapter eller slange, slik at installasjonen kan gjøres på en god måte. Vi pleier å si at 99% av tilfellene må tilpasse sin holder litt for at den skal passe til drivstoffpumpen.

Monteringen er relativt enkel, så vi pleier også å si at de 99% som må modifisere holderen ikke trenger å endre mye for at det skal fungere.