Eksosbandasje - Informasjon

Informasjon om eksosbandasje
- Innledning
- Materiale
- Vikle eksosbandasje
- Rustfrie bånd
- Vikle grenrør
- Vikle downpipe
- Eksosbandasje som endrer farge
- Eksosbandasje som ryker ved oppstart
- Hvor mye eksosbandasje trengs?
- Overlapp
1 ▼
Innledning
Montering av eksosbandasje gjøres ofte på eksosdetaljer som grenrør og eksosrør til biler, mc, atv med mer for å motvirke strålingsvarme og holde temperaturen nede i motorrommet. Strålingsvarme er, sammen med alder, en av de største årsakene til hvorfor slanger og kabler blir dårlige. Et grenrør som ikke har noen form for varmebeskyttelse hever temperaturen i motorrommet og nærliggende komponenter, samt gjør service av motorrelaterte deler uutholdelig eller umulig på grunn av den høye varmen selv en tid etter motoren er stengt av.
Et eksosbandasje løser alle disse problemene og gir et pent utseende.
2 ▼
Materiale
Materialet i eksosbandasje er ofte basert på glassfibervev, som i sin tur finnes i en mengde varianter, og avhengig av kvalitet er veven også behandlet på forskjellige måter og i ulike stadier under produksjonen. Det er disse to punktene som bestemmer hvor god kvalitet eksosbandasjen får.
3 ▼
Vikle eksosbandasje
Montering kan gjøres både tørt og vått, men ofte er et våttlagt eksosbandasje lettere å montere, fordi man kan strekke det litt mer slik at det får en tettere passform når det monteres. Ved første oppstart / oppvarming av eksosbandasjen ryker det litt, og det fungerer litt som å legge et gips. Fibrene i bandasjen "stivner" og holder seg godt på plass, men hvis man skal demontere det, går det lett i stykker når de stive fibrene brytes i motsatt retning. Med andre ord kan eksosbandasje betraktes som forbrukt når det er blitt viklet og varmet opp en gang, selv om man av og til kan løse det slik at man bruker det igjen, men da med et "overstrukket" bandasje siden fibrene allerede er strukket ut en gang før.
Å gå tilbake til eksosbandasje er enkelt å regne på hvis man vet hva som skal vikles og man har klart for seg hvordan. Ellers er det så mange faktorer som spiller inn for å få et vettig resultat, som overlapp, bøyer, strekking, uttak osv. En rull på 10-15 meter pleier ofte å rekke til et "normalt" grenrør / "ormbo". Tommelfingerregelen er å bruke 25 mm bredde til grenrør og 50 mm til eksosanlegget, eller for å si det på en annen måte: 25 mm der skarpe bøyer forekommer og 50 mm på rette rør eller med svake bøyer.

4 ▼
Rustfrie bånd
Ved montering av eksosbandasje brukes rustfrie bånd. Det finnes to kjente typer av bånd i stål, og det er trinnløse bånd og bånd med klikkfunksjon. Disse båndene finnes i ulike lengder og bredder.
De trinnløse båndene fungerer akkurat som navnet antyder; de strammes trinnløst og låses fast når de er dratt til.
De rustfrie båndene med klikkfunksjon er veldig enkle å montere og har ca. 1 mm mellom hvert steg / klikk, så de er nesten "trinnløse".
Hvilket bånd man velger har ingen stor betydning, men er en smaksak.
Når man skal feste eksosbandasje med rustfrie bånd, bør man begynne med å vikle ett varv som deretter klemmes sammen med et bånd. Dette vikles over for så å klemmes fast på slutten av viklingen. Det siste båndet vil bli synlig. Hvis det er en lang strekning som skal vikles, eller hvis det er veldig skarpe bøyer, kan flere rustfrie bånd brukes til fordel, da dette bare gir et bedre sluttresultat og eksosbandasjen holdes bedre på plass.

5 ▼
Vikle grenrør
Eksosbandasje vikles ofte på grenrør og såkalte ekstraktorgrenrør, der grenrøret ikke er støpt, men bygget opp av rørdeler. Det er ofte bygget opp av skarpe bøyer, så et 25 mm (1") eksosbandasje er lettere å jobbe med, mens 50 mm (2") gir et bedre sluttresultat. Først og fremst er det strålingsvarme fra grenrøret som man ønsker å bli kvitt, da dette varmer opp hele motorrommet og kan også skade nærliggende deler som slanger fra turbo og kabler som går i nærheten.
6 ▼
Vikle downpipe
Vikling av eksosanlegg med eksosbandasje gjøres av samme grunn som grenrør, da man ønsker å senke temperaturen i motorrommet og forhindre strålingsvarme fra å forårsake aldring og skade nærliggende slanger og kabler. Når man vikler en downpipe, brukes ofte 50 mm (2") eksosbandasje, da det ofte er utstrakte bøyer, og et bredere bandasje gir en mer holdbar montering siden det blir færre viklede varv på samme strekning sammenlignet med et smalere eksosbandasje.
7 ▼
Eksosbandasje som endrer farge
Et eksosbandasje er svart eller gulaktig når de er nye, avhengig av hvilken blanding av materialer som brukes. Når disse blir varme og fibrene stivner, endres også fargen. Den blir lysere / hvitaktig og kan skifte avhengig av hvor det har blitt varmest. Dette er helt normalt og gjelder alle typer bandasje som skal isolere varmen.
8 ▼
Eksosbandasje som ryker ved oppstart
Et nytt eksosbandasje er behandlet for å være fleksibelt og ikke støve så mye. Dette letter monteringen. Når du første gang starter bilen, brennes fibrene i bandasjen inn og begynner å ryke. Stå derfor med åpen motorlokk utendørs eller i et godt ventilert rom ved oppstart.9 ▼
Hvor mye eksosbandasje trengs?
Eksosbandasje selges ofte på omtrent 15 meter ruller, så derfor tar vi det som eksempel. Eksemplene er med 50% overlapp, da rette deler ofte har mindre overlapp og bøyer har mer overlapp.
50 mm bredt eksosbandasje med 50% overlapp
2" rør rekker til cirka 2,3 meter
2,5" rør rekker til cirka 1,8 meter
3" rør rekker til cirka 1,5 meter
3,5" rør rekker til cirka 1,4 meter
4" rør rekker til cirka 1,2 meter
25 mm bredt eksosbandasje med 50% overlapp
1,67" (42,4 mm) rør rekker til cirka 1,4 meter
1,9" (48,3 mm) rør rekker til cirka 1,2 meter
2" (51 mm) rør rekker til cirka 1,15 meter
2,12" (54 mm) rør rekker til cirka 1,1 meter
2,36" (60 mm) rør rekker til cirka 1 meter
2,5" (63 mm) rør rekker til cirka 0,95 meter
Mer overlapp = mer varmebeskyttelse = mer etterbruk = bedre holdbarhet
10 ▼
Overlapp
Når eksosbandasje vikles, brukes alt fra 25% til 75% overlapp.
Rette deler
Om 25, 50 eller 75% overlapp brukes på et rett rør, spiller det ikke like stor rolle som i en bøyning. Vil du isolere røret mer, så bruk 75% overlapp. Vil du minimere etterbruken, så bruker du 25% overlapp.
Bøyer
Når en bøyning vikles, bestemmes overlappen på utsiden av rørbøyen. For at viklingen ikke skal bli for tykk, brukes ca. 25% overlapp på utsiden av bøyningen, og dermed bestemmes innsiden av overlappen automatisk av bøyningens vinkel.