Stor lager | # Egen utvikling | # Kunnskap

uten moms/En toll kan gjelde

 

Problemer med kjølesystemet på en bil

Her får du en oversikt over de problemene som kan oppstå i et vattensystem i en bil.

De ulike problemene er delt opp i overskrifter som også utgjør delene i et kjølesystem.

De ulike delene er:

  1. Vannkjøler (radiator / varmeveksler)
  2. Vannpumpe
  3. Termostat
  4. Ekspansjonstank / kokersystem
  5. Kjølerlok
  6. Varmepakke (radiator / varmeveksler)
  7. Swirl pot
  8. Kjølevifte
  9. Tempføler (tempgiver)
  10. Kjøleslange
  11. Kjølevæske
  12. Sammenlign produkter her
 
 


Lekkasje og overoppheting er de vanligste problemene med et kjølesystem.
Tenk på at flere små problemer kan bli et stort!

 
 

1

Vannkjøler

Lekkende kjøler
En lekkende vannkjøler / vattensystem gjør at nivået vil synke, og kjølevæsken koker lettere.

For liten vannkjøler
Hvis vannkjøleren din er for liten, vil vanntemperaturen stige. Du merker kanskje dette bare ved hard kjøring / høy belastning når mer varme genereres, og vannet blir varmere og krever mer kjøling.

Fartsluft presses ikke gjennom kjøleren
Luften tar den letteste veien. Hvis luften ikke ledes gjennom vannkjølerens kjøleflater, skjer det ingen varmeveksling, noe som betyr redusert eller uteblitt kjøling. Dette fører til økt vanntemperatur.

Skadde kjøleflater
Dette er en av mange årsaker som kan forårsake høy vanntemperatur. Skadde kjøleflater gir samme resultat som at fartsluft ikke kan presses gjennom vannkjøleren.

Blokkert kjøler
Skitt i kjølekanalene. Tettingpasta fra motorrenovering eller pakningen fra selve vannpumpen kan være en årsak til dette.

Kjøleretning kan også forårsake store problemer med blokkerte kjølekanaler, med dårlig kjøling som resultat.

 
 

2

Vannpumpe

Skadet impeller
Skitt i kjølesystemet er spesielt vanlig ved ombygging eller reparasjon. Sørg for å alltid holde rent ved service. Skittet kan lett skade vannpumpeimpelleren. Bruk ikke pakningsmasse hvis vannpumpen har egen pakning av papp, metall eller o-ring (med mindre dette uttrykkelig anbefales av produsenten)

Feilaktig kjølemedium
Dette er ikke like vanlig i dag, men feilaktig kjølemedium / glykol / tilsetning kan skade vannpumpens pakning, men også andre pakninger i kjølesystemet.

Mekanisk vannpumpe
Skadet impeller / skovlhjul
En skadet impeller påvirker direkte flowet og dermed kjøleevnen negativt. Det er stor risiko for overoppheting. Hvis du har et skadet skovlhjul, skyldes det mest sannsynlig skitt i systemet, men det kan også skyldes uaktsomhet ved montering av vannpumpen. Hvor skaden er lokalisert på en impeller, forteller ofte hva årsaken er.

Skadet pakning
En skadet pakning kan medføre lekkasje, blokkerte kjølekanaler, men også en skadet impeller på vannpumpen.

Slitt lager
Når lageret i vannpumpen er slitt, begynner det til slutt å lage lyd. Et dårlig lager merkes først ved at vannpumpens remskive glipper, eller at vannivået synker da det lekker gjennom skvallerhullet.

Skvallerhull
En mekanisk vannpumpe har ofte et skvallerhull. Dette hullet er plassert i bunnen av vannpumpen mellom den innerste pakningen og vannpumpens lager. Dette er for å hindre at vann når lageret og sliter det ut for tidlig, da vannet ville vaske bort lagrets fett på kort tid, noe som medfører havari.

For mye tetningspasta
Tetningsmiddel kan følge med i kjølesystemet som skitt og kan tette igjen kjøleelementer.

Elektrisk vannpumpe
Flyter ikke / dårlig
Hvis flowet i en elektrisk vannpumpe ikke oppnås til tross for at pumpen snurrer, skyldes det luft i systemet. Luft fester seg enkelt i en vannpumpe, og en luftlomme kan være vanskelig å pumpe bort, da en elektrisk vannpumpe ofte ikke flyter like mye som en mekanisk ved lavt turtall. Løsningen kan være å endre plasseringen av vannpumpen helt eller bare midlertidig under montering / lufting av systemet.

Luft i systemet
Luft i systemet kan komme like lett om du har en mekanisk eller elektrisk vannpumpe. En elektrisk vannpumpe er ikke like følsom for luftlommer.

 
 

3

Termostat

Termostat har festet seg i åpent leie / ingen termostat montert.
Hvis motoren har problemer med å komme opp i arbeidstemperatur, skyldes det ofte at termostaten står åpen (eller at ingen termostat er montert) og leder konstant kjølevæske gjennom vannkjøleren. På denne måten kommer ikke motoren opp i temperatur raskt nok eller i det hele tatt.

Termostat åpner ikke / åpner ikke helt
Skitt kan lett tette termostaten, men den kan også sette seg fast av andre grunner. Når dette skjer, kan motoren overopphetes da ingen kjølevæske ledes gjennom vannkjøleren.

Kontroller termostat
Kontroller funksjonen ved å sammenligne temperaturen på over- og undersiden av kjølerslangen når motoren varmes opp. 
En kjølerslange skal varmes opp i takt med motoren, mens den andre skal være kaldere. Når arbeidstemperaturen er oppnådd, vil termostaten åpne og slippe kjølevæsken gjennom vannkjøleren, noe som vil jevne ut temperaturen på de to kjølerslangene.

Feil temperatur på termostat / feil type
Feil åpningstemperatur kan medføre at motoren går for varmt eller for kaldt. Innen racing har du ofte en termostat som åpner ved lavere temperatur for å kjøle motoren tidligere og unngå overoppheting.

Uregelmessig funksjon
En luftlomme kan sette seg fast ved termostatdekselet og forårsake ulike typer symptomer, spesielt hvis du har et system med lavere flow. For eksempel hvis du har montert en elektrisk vannpumpe, eller hvis du har et system med lavt montert ekspansjonstank.

 
 

4

Ekspansjonstank / Kokersystem

Tanken sitter for lavt plassert
Ekspansjonstanken skal være det høyeste punktet i et kjølesystem. Med en for lavt plassert beholder vil luftlommer kunne sette seg fast i andre områder av kjølesystemet, noe som medfører punktkokning og overoppheting. Sørg for at ditt ekspansjonstank er montert som høyeste punkt. Helst skal tankens nedre tilkobling være montert høyere enn øvrige punkter i kjølesystemet.

Lekkasje
Lekkasje fra ekspansjonstanken gir klassiske symptomer som synkende kjølevæske og kokning. Lekkasjen er derimot enkel å lokalisere, da en ekspansjonstank ofte er lett tilgjengelig.

For lavt nivå
Luftlommer oppstår automatisk når det er for lavt nivå i kjølesystemet. Dette gjør at motoren blir varmere enn den skal være, og risikoen for at den koker blir større. For lavt nivå kan bety at det finnes lekkasje i kjølesystemet.

 
 

5

Kjølerlok

Fjær i lokket sitter fast
Hvis fjæren i kjølerlokket sitter fast, kan det medføre at et kokende system ikke slipper ut trykket som det skal, og i verste fall kan en tilkobling et annet sted briste. Mest sannsynlig vil bare lokket/fjæren åpne ved et høyere trykk enn det var designet for fra begynnelsen av.

Feil trykk i fjæren i lokket
Hvis du har feil trykk på kjølerlokket ditt. For eksempel gir for lavt trykk lavere kokepunkt, slik at en hardt belastet motor kan gjøre at kjølevæsken koker. Et lokk med høyt trykk stiller høyere krav til kjølesystemets øvrige tilkoblinger, som da må tåle minst samme høye trykk.

Pakningen tetter ikke ordentlig
Et kjølerlok tetter med en pakning som også kan bevege seg ved åpning og lukking (hvis kjølerlokket trykk overskrides). Dermed kan pakningen lekke, noe som kan medføre at systemet får et lavere kokepunkt og lettere koker, og lekker ut vann fra pakningen uten at fjærtrykket i lokket må overvinnes / åpnes.

Lokket sitter skjevt
Hvis fjæren eller lokket sitter skjevt, tetter ikke pakningen i lokket mot ekspansjonstanken, og det oppstår en lekkasje.

 
 

6

Varmepakke

Skitt i kjølekanaler
Hvis det er skitt i kjølesystemet, tetter det raskt igjen vannkjøleren og varmepakken i kupeen. Begge disse varmevekslerne har cellepakker med små tette kjølekanaler som enkelt kan tettes igjen av skitt, noe som i sin tur forverrer flowet eller stopper det helt.

For liten vifte
For liten varmevifte kan medføre utilstrekkelig varmespredning i kupeen.

For lite kjølevæske/glykol
Dette kan resultere i at varmepakken ikke får nok varm kjølevæske, og at viften blåser ut kald luft i stedet for varm luft.

 
 

7

Swirl pot

Luftlommer i kjølesystemet
Hvis du har problemer med overopphetet motor eller punktkokning, kan en såkalt swirl pot løse problemet ditt. Denne monteres egentlig bare på ombygde biler og ved racing der luftlommer må evakueres raskt. Denne enheten/behållaren monteres som høyeste punkt sammen med ekspansjonstanken og tillater avlufting fra to punkter i kjølesystemet.

Ekspansjonstank ikke montert som høyeste punkt
Hvis ekspansjonstanken ikke kan monteres som høyeste punkt, kan en såkalt swirl pot monteres som hjelp for å lufte kjølesystemet.
 

 
 

8

Kjølevifte

Kjølevifte starter ikke
Hvis kjøleviften ikke starter ved tomgang eller for å hjelpe til ved hard kjøring, kan kjølesystemet overopphetes.

Defekt sikring
En kjølevifte er av eller på og belaster elsystemet hardt ved oppstart, og derfor kan en sikring gå noen ganger hvis ikke kablingen er godt tilpasset og en godt dimensjonert sikring er valgt. En treg sikring brukes ofte til kjølevifter, men til tross for dette kan temperatursvingninger som påvirker mekanikken få sikringen til å gå eller brenne av.

Temperatursensor
En feilmontert eller defekt temperatursensor kan også være årsaken til at kjøleviften ikke starter. Du kan alltid kontrollere at vannsistemets vifte fungerer ved å koble den direkte til batteriet, noe som er en effektiv feilsøking som lar deg gå videre og kontrollere temperatursensoren samt øvrig kabling/styringssystem.

For liten kjølevifte
En for liten kjølevifte som ikke klarer å flytte/pumpe nok luft kan gi et overopphetet kjølesystem når en motor jobber hardt og genererer mye varme. Å montere viften på en viftehette som dekker hele kjølepakketen er en løsning som gir bedre kjøleeffekt.

 
 

9

Temperatursensor (tempgiver)

Defekt temperatursensor
En defekt temperatursensor gir feilkoder i et moderne styrsystem, men er en årsak til overoppheting i vannsistemet.

Feilplassert temperatursensor
En tempsensor som er feilplassert vil gi signal til ECU og kjølevifte på feil tidspunkt. Ofte brukes to temperatursensorer. En før og en etter termostaten. Da vet ECU alltid hvilken temperatur det er i hele systemet og når termostaten har åpnet.

Feilkoplet tempsensor
En temperatursensor som er feilkoplet viser ofte maksimums- eller minimumsverdier, men den kan også vise feil verdi, noe som er vanskeligere å feilsøke uten å koble seg til ECU og lese av disse verdiene eller måle direkte på sensoren, noe som krever at du har data som hører til denne sensoren.

Feilinnstilt temperatursensor
En temperatursensor kan være riktig installert, men innstilt med feil verdier i ECU. Dette gir også feilaktig temperaturstyring. Vær alltid nøye med å kontrollere at tempsensoren viser riktig temperatur ved å sammenligne dem med en annen temperaturkilde som måler det samme på samme sted. For eksempel temperaturen i rommet.

Glappende tempsensor
En defekt sensor kan glippe. Dette gir uregelmessige verdier. Dette er enkelt å feilsøke hvis du har et motorstyringssystem med loggførelsesfunksjon. Ellers kan det vises på instrumentpanelet når temperaturmåleren går opp og ned unormalt raskt. Du merker også dette hvis kjøleviften starter og stopper seg selv, til tross for at motoren ikke er varm.

 
 

10

Kjøleslange

Defekt kjøleslange
En defekt kjøleslange kan se ut på mange måter. Den kan være sprukket eller gammel. Den kan også være utsatt for strålingsvarme og kjemikalier. Uansett årsak kan det resultere i lekkasje. Dette kan dessuten være vanskelig å finne, da det bare oppstår under trykk. Løsningen er å trykksjekke kjølesystemet. Først i kald tilstand og deretter i varm tilstand.

Dårlig flow
En bølget kjøleslange kan enklere lokaliseres og byttes ut. Men en kjøleslange som har kollapset innvendig er vanskeligere å finne.

Kollapset kjøleslange
En kjøleslange kan se bra ut på utsiden, men være kollapset på innsiden, noe som gir restriksjon i kjølesystemet og kan tette både vannkjøleren og varmepakken.

For små kjøleslanger
For små kjøleslanger kan gi dårligere flow og kjøleevne.

 
 

11

Kjølevæske

Luft i vannsistemet

Misfarget vann = Ingen kjøletilsetning

For lite kjølevæske/glykol
Dette gjør at motoren kan punktkoke når kjølevannet ikke kan pumpes rundt ordentlig i systemet.

Lekkasje
At kjølevæske lekker er et av de vanligste problemene i et kjølesystem. 
Kjølesystemet kan lekke eksternt og internt. Dette gir forskjellige symptomer.

Eksterne lekkasjer
Et lekkende kjølesystem innebærer at det ikke kan bygges opp tilstrekkelig trykk, og kjølesystemet vil heller ikke fungere optimalt. Når kjølevæsken lekker ut og det blir lavt nivå i systemet, vil til slutt motoren koke. En ekstern lekkasje innebærer at kjølevæsken lekker ut fra motoren. Dette kan observeres visuelt. Det vil si at du kan kontrollere dette ved å lokalisere den fargede kjølevæsken på utsiden av motoren.

Interne lekkasjer
Når du har et lekkende kjølesystem, men ikke kan finne ekstern lekkasje, kan det lekke inn i motoren og forbrenningsrommet. Når det lekker i toppakningen, pleier trykk fra forbrenningsrommet å gå ut i kjølesystemet, noe som kan gi misfarging og høyere kjølevæskestandard. Dette kan måles med testutstyr. Da leter man etter eksos i kjølevannet.
Når andre interne lekkasjer oppstår, følger dette med inn i forbrenningsrommet og skaper hvitaktig røyk i eksosen.

Fylle på kjølevæske
Et kjølesystem er lukket, og du skal ikke trenge å fylle på kjølevæske. Hvis du må fylle på kjølevæske, så har du en lekkasje. Når et kjølesystem har vært demontert og fylles med kjølevæske igjen, er det vanlig å måtte etterfylle etter hvert når luftlommer forsvinner. Etter dette trenger ikke det lukkede systemet å fylles mer.

Bland ikke ulike typer kjølemidler
Ulike typer kjølemidler kan reagere og skape et dårlig miljø som skader eller gir nedsatt funksjon på vannsystemets komponenter og pakninger.