Hvordan fungerer en tennspole?

Informasjon om tennspoler og hvordan de fungerer. Hvilke forskjellige typer finnes, og hva skal du bruke? Gjennom årene har mange forskjellige typer spoler og merker gitt oss uvurderlig informasjon om hva som fungerer og ikke.
Nå kommer vi til å gå gjennom de delene som du trenger å vite for å gjøre et vellykket valg av spoler til ditt tennsystem.
- Hva gjør en tennspole?
- Hvilke forskjellige tennsystemer finnes?
- Tenntrinn / tennmodul
- Begreper som brukes
- Tilkobling
- Svak gnist
- Feilsøking
1 ▼
Hva gjør en tennspole?
En tennspole er kort forklart koblet mellom batteri, tennplugger og ECU. Batteriet lader opp spolen som en kondensator. Når styringssystemet ønsker å tenne luft-/drivstoffblandingen i motorens forbrenningskammer, sendes et signal som frigjør den energien som er lagret i spolen. Denne energien ledes ut gjennom tennpluggen hvor det dannes en gnist.
2 ▼
Hvilke forskjellige tennsystemer finnes?
- Tennspole (fordeler)
Med en tennspole til fordeleren passerer energien som genereres av tennspolen gjennom en tennkabel til en mekanisk tenn-fordeler. Denne fordeler i sin tur energien til hver tennkabel, som gir spenning til tennplugg/sylinder. Denne typen tennspole finnes nesten bare i eldre kjøretøy.
- Coil On Plug (COP)
Denne typen spole er montert direkte på tennpluggen og kalles coil on plug (COP) eller "Pencil coils". De krever ingen tennkabler, men monteres direkte på tennpluggen hvor energien kan genereres direkte ved pluggen. Fordelen med denne monteringen er at det i prinsippet ikke er noe spenningstap forårsaket av tennkabler. I tillegg er det en kompakt løsning som gir godt med plass til annet. Dette tillater også sekvensiell tenning.
- Blokktennspole
En blokktennspole inneholder flere tennspoler som forsyner tennpluggene med den nødvendige energien gjennom respektive utganger, via tennkabler. "Blokktennspoler" tilbys med enkel- og dobbelgnistteknikk. For ytelse brukes den enkle varianten når hver sylinder vil ha separat styring (sekvensiell tenning). Dobbelgnistteknikk kalles Waste spark og er som navnet antyder, en bortkastet gnist hvor spolen har måttet lade ut og opp en ekstra gang per motoromdreining.
- Tennkassett
Denne typen tennspole består av flere tennspoler, som er montert i en "kassett" / en enkelt komponent. Alle spolene kobles samtidig til tennpluggene ved montering. Denne typen brukes egentlig bare på OEM-installasjoner.
3 ▼
Tenntrinn / tennmodul
En tennmodul bestemmer når spenningen fra tennspolen skal overføres til tennpluggene. Denne kan være integrert i en tennspole eller som en separat enhet.
Separat tennmodul/tenningstrinn
Denne enheten er montert mellom ECU og en tennspole.
Dum tennspole = 3 stifter
Denne tennspolen har ikke et innebygd tenntrinn = tennmodul er ikke innebygd i spolen = En separat tennmodul kreves.
Smart tennspole = 4 eller 5 stifter
Denne tennspolen har innebygd tenntrinn = tennmodul er innebygd i spolen = Ingen separat tennmodul er nødvendig.
Tenntrinn og smarte tennspoler skal monteres godt kjølt, gjerne på en plate som kan avlede varmen som dannes!
Vær oppmerksom på at det kan være en ekstra pinne for kabelskjerm og/eller ekstra jord på spolene. Derfor kan antall pinner være litt misvisende. For å være helt sikker bør man se hva produsenten sier om nettopp din tennspole.
4 ▼
Begreper som brukes
- Waste spark
Dette er når flere sylindre deler på en tennspole og må lade ut/opp 2 ganger per motoromdreining. Dette stiller høye krav til tennsystemet og er ikke å foretrekke ved høyere omdreininger, forbrenningstrykk og fetere drivstoffblanding. - Sekvensiell tenning
Dette er når hver sylinder har en separat tennspole og ECU har både veivaksels- og kamaksel-signaler. På denne måten lader bare spolen ut/opp en gang per motoromdreining. Dette gir et mer stabilt tennsystem, spesielt ved høyere omdreininger, forbrenningstrykk og fetere drivstoffblanding. - Dwell
Angir hvor mange ms (tid) en tennspole trenger for å lade opp fullt ved en viss spenning, f.eks. 14V. Spolens "Dwell time" tas i betraktning ved justering av ECU, da tiden det tar for spolen å lade opp helt bestemmer hvor mange ganger den kan lade ut i løpet av en bestemt tid.
5 ▼
Tilkobling
Separat tennspole
Tilkobling av tennspoler varierer avhengig av om tenntrinnet er innebygd eller ei. Her nedenfor kan du se de to forskjellige variantene. Flere stifter kan finnes på tennspolen, men er da skjerm/jord.
Støyfilter
Merk at du med fordel kan montere støyfilter som minimerer elektriske forstyrrelser.


En waste spark tennspole for fire sylindre inneholder to spoler som lader ut på to av tennkablens utganger samtidig.
Eksempel
Spole 1 lader ut til utgang A+D
Spole 2 lader ut til utgang B+C
En tennspole som kobles til en fordeler har bare to stifter samt en utgang for tennkabel mot fordeleren.
De forskjellige typene betegnelser som finnes på de to tilkoblingene er:
Tilkobling 1:
Sw = Switch = tenningseffekt = Tenningslås = 15 = +
Tilkobling 2:
Cb = Kontaktbryter = Jord = 1 = -
6 ▼
Svak gnist
Årsaker til en svak gnist som ikke er tilstrekkelig til å tenne en drivstoff-luftblanding kan være mange, og oftest en kombinasjon av to eller flere ting. Det er altså ikke bare én del som kan skape problemer, det er flere. Dette er viktig å ha med seg ved feilsøking.
Her nedenfor har vi bare listet opp noen for at du skal kunne feilsøke deg frem til hvorfor ikke motoren går som den skal. Årsakene er ikke i noen spesiell rekkefølge.
Kontaktproblemer
Kanskje en av de vanligste årsakene til utilstrekkelig gnist. Dårlig kontakt og
"slukket tennplugg" / "slukket tennspole"
En såkalt slukket tennplugg har vi alle hørt om. Ved oppstart er drivstoffblandingen for fet, slik at tennpluggen / tennsystemet ikke klarer å tenne. Pluggen får en belegg som gjør at gnisten blir veldig svak. Det samme skjer med tennspolen når noen av nevnte punkter skjer. Det blir en belegg / dårlig kontakt mellom tennplugg og tennhette / tennspole. Dette viser seg ofte når motoren belastes og trenger mer energi for å tenne drivstoffblandingen. Dette kalles "slukket tennspole". Når dette skjer, kjøper du nye plugger hvis du vil være helt sikker på funksjonen igjen. Det samme gjelder tennspolen eller tennhetten / tennkabelen.
Skitt
Er alle tilkoblinger rene? Dette kan virke selvinnlysende når man leser om det, men sånn er det ikke alltid. De er forhåpentligvis rene når de er nye, men så skal delene pakkes, sendes, plukkes opp, oppbevares, sendes til mekaniker hvis slik benyttes, legges på hyllen, legges på arbeidsbenken og deretter monteres i motoren. Her kan det skje mye fra lagerhyllen til den sitter montert på motoren. Og hvor rent er det i et verksted?
Fukt
Fukt kan sammenlignes med skitt og dårlig kontakt. Fukt skaper dårlig kontakt og et dårlig tennsystem. Sørg for at alle tilkoblinger virkelig sitter ordentlig.
Elektrodavstand
Et stort elektrodavstand setter direkte store krav til tennsystemet. Et litt større elektrodavstand i kombinasjon med fet drivstoffblanding og høyt forbrenningstrykk kan f.eks. skape dårlig kontakt mellom tennplugg og tennhette. Spesielt ved lav spenning.
Spenning / Jord
Lav spenning har også en påvirkning på hvordan en spole kan lades opp og hvilken energi den kan levere. Dårlig jord er en vanlig årsak til et utilstrekkelig tennsystem. Men en dårlig generator kan også forårsake tenningsproblemer.
Drivstoffblanding
En fet drivstoffblanding gjør det vanskeligere for tennsystemet å tenne. Spesielt ved oppstart av et nytt system, er dette en vanlig årsak til at tennsystemet får jobbe hardt.
Trykk
Ved overladning og trimming skapes det et høyere forbrenningstrykk. Dette økte trykket gjør at en tennplugg får vanskeligere for å tenne drivstoff/luftblandingen. Mer trykk gjør det vanskeligere for pluggen å tenne og stiller dermed mer kraft på tennspolen og tennsystemet.
Waste spark
Hvis du kjører såkalt "waste spark", så tenner pluggene 2 ganger per arbeidssyklus og en gnist "kastes bort". Dette gjør at tennspolen må lade opp og ut en gang ekstra per omdreining. Dette innebærer at den får jobbe dobbelt så mye som den burde. Bare ved 3000 rpm kan mye dårlig skje hvis også noen av de ovennevnte årsakene spiller inn.
7 ▼
Feilsøking
For å kontrollere tennspoler/ tennsystem har de fleste moderne ettermarkeds-ECU et diagnostikk / testsystem der du kan teste inn/utganger. Hvis du har gått inn i programvaren til styresystemet og testet spolens utganger (IGN) men fortsatt ikke får gnist, så er noe av følgende problemet:
- Kabling
Kablingen mellom styreboksen og tennspolen kan være av eller skadet, slik at det oppstår glapp og signalet ikke kommer fram. - Tilkobling
Tilkoblingen av tennspolen kan være feilaktig, slik at spolen ikke lades opp. Vær nøye med jordpunkter! - Spoler
Tennspolen eller tennsteget kan være defekt / ødelagt. Du kan måle resistansen mellom jord og tennkabelen for å se om du får noen resistans.
- Får du ingen verdi, så er spolen ødelagt og du har kommet videre i feilsøkingen.
- Får du en verdi, så vet du at spolen ikke er ødelagt, men det finnes fortsatt flere ting i spolen som kan være problematiske, så du kan ikke helt utelukke problemer med tennspolen. - ECU-signalen
Den minst vanlige årsaken, men hvis de ovennevnte delene fungerer, så er det feil på en utgang fra styresystemet.
▼
▼
-
Motorstyring / Elektrisk
- Installer motorstyring
- Motorkontrollsystem / ECU: De ulike delene tilgjengelig
- Temperatursensor - Informasjon
- Tenningssystem Informasjon
- Trykksensor - Informasjon
- Eksostemperatursensor - EGT Sensor
- Kjølevifte bil - Informasjon
- Knapper - Brytere - Informasjon
- Kontakter - Informasjon
- Lambdasonde - Bredbåndslambda
- Relé - Informasjon
- Reléboks - Sikring sentral
- CAN protokoll - Canbus
- Etanolsensor - Informasjon
- Målere og Dash
- Triggersensor informasjon
- Dimensjonering av kabel [og valg av sikring]
- Distributørproblemer (og løsning)
- Hvordan fungerer en tennspole?