Stor lager | # Egen utvikling | # Kunnskap

uten moms/En toll kan gjelde

 

Turbo - Tilkoblinger

Her går vi gjennom hvilke tilkoblinger som passer til din turbo. Eksosutløp, oljetilførsel, vannkoblinger og så videre. Alle turbodelene, kompressorhus, lagerdel og turbinhus kan roteres 360 grader rundt sin egen akse for å passe til installasjonen. Noen ganger sitter det stifter montert som hindrer rotasjon, men disse kan tas bort. Nå kan alle deler vrides separat.

Innledning

En guide om de forskjellige tilkoblingene som finnes på en turbo. Her nedenfor skal vi se nærmere på hvordan de ulike tilkoblingene ser ut.

En turbo har følgende tilkoblinger, og det eneste som skiller, er om turbon ikke er vannkjølt; da finnes det ingen vannkoblinger.

  1. Kompressorinnløp
  2. Kompressorutløp
  3. Vakuumtilkobling
  4. Olje inn
  5. Olje ut
  6. Vann inn / ut
  7. Eksosinnløp
  8. Eksosutløp
 
 

1

 

Kompressorinnløp

På kompressorinnløpet monteres et luftfilter eller en slange som ledes fra et luftfilter / luftfilterboks

 

Luftfilter 

Mot turbins kompressorinnløp monteres luftfilteret direkte eller en slange som går til et luftfilter eller en luftfilterboks.

Montering av luftfilter / slange

Montering av luftfilter eller slange gjøres med slangeklemme da nesten utelukkende alle kompressorinnløp på turboaggregater er laget for slangeanslutning. Man kan også ta av kompressorhuset fra senterdelen og sveise på et rør som luftfilteret deretter monteres på.
 

Ulike luftfilter

Ulike typer luftfilter finnes som passer forskjellige applikasjoner eller turboaggregater. Man kan kategorisere dem som Motorsport, Dry-flow og turbo guard.

  • Motorsport
    Et såkalt motorsportfilter flyter best da det rett og slett bare har ~2-5 lag filterflate.  Færre lag gir også bedre flow per cm2 og egner seg bedre for motorsport og der man har mer motoreffekt eller en stor motorvolum. Derfor sier man at disse skal oljes slik at smuss lettere fester seg / filtreres. 
  • Dry Flow
    Disse filtrene filtrerer best da de har flere enn ~5 lag filterflate. Et dry flow-filter brukes ofte som "off-road" filter der høye krav stilles til filtrering. Ingen olje trenger heller å brukes, så filtreringen er fortsatt bra på grunn av flere lag filterflate.
  • Turbo guard
    Et turbo guard-filter har bare et grovmasket nett som beskyttelse for å unngå at større gjenstander som grus og lignende ved et uhell kommer inn og skader turbon. Turbo guard-filter brukes oftest i dragracing der kravene til filtrering er mindre på grunn av en renere miljø og færre gangtimer.
 

Størrelse på luftfilter

Størrelsen på luftfilter bestemmes ofte av plassen som finnes. Først velger man type luftfilter, og deretter velger man et så stort luftfilter som får plass. Da finnes det aldri risiko for at luftfilteret fungerer som en flaskehals og hemmer flowet. Flowet inn er veldig viktig, og hemmet flow inn kan være en årsak til manglende effekt.
 
 

2

 

Kompressorutløp

Kompressorutløpet monteres sammen med motorens inntak

 

Trykkrør

Turbins kompressorutløp monteres mot trykkrørene som ledes inn i motoren. Kompressorhuset kan roteres 360 grader slik at tilkoblingen peker mot den retningen man ønsker.

 

Montering av trykkrør

Fra turbin til motor leder man luften med hjelp av rør. Disse kalles trykkrør da turbin bygger opp et trykk som overlader motoren. Trykkrørene ledes først gjennom en intercooler som kjøler den trykksatte luften, og deretter videre gjennom spjeldhus / inntak som sitter på motoren.
Disse trykkrørene kobles sammen med silikonslange og slangeklemmer eller hurricane clamps som gir et sikkert forbindelse som ikke hopper fra hverandre ved rykk og vibrasjoner.
 

Ulike trykkrør

Trykkrør kan bygges med forskjellige typer rør. Vanligst er aluminium på grunn av vekten, men det finnes også eksempler der stål og rustfritt stål brukes. Trykkrørene i aluminium kan deles opp i tre kategorier som man velger mellom: polerte trykkrør, ubehandlede trykkrør 3mm og ubehandlede trykkrør 2mm.

  • Polerte trykkrør
    Disse rørene er 2mm tykke og har en behandlet / polert overflate som gir et bra utseende. Overflaten kan slipes / scrotchas bort hvis man ønsker en rå overflate. De forskjellige rørene finnes i rett rør, 30 grader, 45 grader, 90 grader, 135 grader og 180 grader. Dette gjør disse rørene svært godt egnet for bygging av trykkrør. Bøyene produseres med en lang radius.
  • Ubehandlede trykkrør 3mm
    Disse trykkrørene er kraftige og finnes i rett rør samt 90 grader bøy med kort radius (1,5xD).
  • Ubehandlede trykkrør 2mm
    Disse trykkrørene er lette som de polerte, men tilbyr i tillegg til de rette rørene også 90 grader bøy med kort radius (1,5xD). Disse kan kappes for å få 45 grader eller annen vinkel.
 

Størrelse på trykkrør

Størrelsen på trykkrør bestemmes ofte av turbins kompressorutløp og spjeldhuset. Er turbins kompressorutløp 2" og spjeldhuset 3", så bruker man et trykkrør derimellom. 2", 2,5" eller 3". Man koner opp eller ned rørene med hjelp av aluminiumskoner.
 
 

3

 

Vakuumtilkobling

 Vakuumtilkoblingen monteres sammen med motorens inntak / trykksystem

 

Vakuumtilkobling

Vakuumtilkoblingen kobles sammen med inntak / trykkrør med vakuumslange av silikon eller pneumatikkslange.

Montering av vakuumtilkobling

Turbins vakuumtilkobling kobles sammen med wastegate. Denne kan kobles direkte til turbins wastegate, men vil da bare gi grunnladetrykk / det trykk som wastegatefjädern kan holde. Koble man en ladetrykkstyring på slangen mellom turbins vakuumtilkobling og wastegate, kan man styre turbins ladetrykk med hjelp av denne styringen. Den finnes som analog og kalles pysventil, eller elektrisk som styres gjennom motorstyringssystemet (ECU).

Vakuumtilkoblingen finnes ikke ferdig på alle turboaggregater, for noen vil montere styringen på trykkrørene i stedet. Men hvis tilkoblingen ikke finnes ferdig, vil alltid kompressorhuset ha visse steder som er ment for å borre og gjenge der mer gods finnes. Da plukkes kompressorhuset bort før modifikasjonen gjøres.

 

Ulike vakuumtilkoblinger

Det finnes to typer vakuumtilkoblinger som man vanligvis bruker. Silikonslange og pneumatikkslange.

Silikonslange er myk, bøylig og tåler høy temperatur fordi den er laget av silikonmateriale. Montering skjer på klassiske nipler med hullinger, da slangen er fleksibel og tetter godt over en nippel med hullinger. Denne typen slange sitter ofte originalmontert på biler.

Pneumatikkslange er stiv, ikke så bøylig og tåler ikke høye temperaturer fordi den er laget av plast. Monteringen skjer med en såkalt push-lock-kobling. Montering skjer enkelt ved at man trykker slangen inn i koblingen, og da er den låst. Ved demontering må en krage holdes nede for at slangen skal tillates å løsne. Denne slangen sitter ofte montert i industrier.

 

Størrelse på vakuumtilkobling

Slange
Den vanligste størrelsen på slange som brukes for vakuumstyring er 4, 5 og 6mm silikonslange samt 1/4" og 6mm pneumatikkslange.

Nipler
Den vanligste gjengene som vakuumnipler bruker er 1/8" NPT, men enkelte turboaggregater har M8x1 eller M10x1. Det finnes også produkter med 1/16" NPT-gjenger, men disse anbefales å gjenge opp til 1/8" NPT slik at det ikke blir en restriktor.

 
 

4

 

Olje inn

Olje inn monteres sammen med motorens oljesystem (trykkkanal)

 

Oljematning 

Turbins oljemating ledes fra der motorens originale turbo mates med olje, alternativt fra motorens hovedledning med oljetrykk.

Montering av turbins oljetilførsel

Olje inn på turbo kan monteres på mange forskjellige måter der uttakene varierer kraftig avhengig av motor. Men en tommelfingerregel her er å alltid ta oljetilførsel fra der den opprinnelig har vært hvis det er en turbomotor. Er det ikke en turbomotor fra starten, så skal en oljekanal direkte fra oljepumpen lokaliseres (hovedkanalen) slik at det ikke oppstår fall i oljetrykket.

Deretter er det bare å koble sammen turbo og motor med passende rør eller slange. Det man må ha med seg er at turbin blir veldig varm, så en slange som tåler høyere temperatur bør brukes. Også et varmeskjold over slange eller rør nærmest turbo kan fordelaktig brukes for å forhindre varmestråling, spesielt fra turbins eksoshus.

Et ekstra oljefilter kan brukes på turbins oljemating som et ekstra beskyttelse mot at smuss kommer inn i turbin. Når et ekstra filter med fin filtrering monteres på en glidelagret turbo, kan det hemme flowet avhengig av andre parametere. Kontroller derfor at du ikke bruker et for lite filter i forhold til flowet.

 

Ulike oljematinger

Oljematningen kan bygges i både rør og slange, avhengig av hva som er best for applikasjonen. Slange er vanligvis det enkleste, da den kan formes som man ønsker og ikke er like vanskelig å få på plass som et rør. Et rør derimot er holdbart og ser profesjonelt ut. Originalt brukes nesten utelukkende rør for oljemating.
 

Størrelse på oljemating

Størrelsen på oljemating for turbo er nesten utelukkende AN4 (1/4"), dette fordi en AN3 (1/8") slange som blir litt lengre kan fungere som en restriktor. I tillegg er den viktigste faktoren å tenke på ved oljemating av turboaggregater følgende:

Har du kulelagret turbo eller glidlagret turbo?

Kulelagret turbo
En kulelagret turbo trenger en restriktor på oljeinnløpet da turbins kulelager ikke skal ha oljetrykk, men bare et flow. Dette justeres ikke med slangens størrelse. Dette justeres med adaptern mellom turbo og slange og finnes ferdig til salgs.

Glidlagret turbo
En glidlagret turbo trenger fullt oljetrykk, akkurat som motorens lager. Restriktor skal IKKE brukes her - da skader det turbins lagerdel.

 
 

5

 

Olje ut

Olje ut monteres sammen med motorens blokk eller oljetank

 

Oljeretur 

Turbins oljeretur ledes med hjelp av slange eller rør tilbake til motoren / oljetanken.

Montering av oljeretur

Oljen som ledes gjennom oljematingen til turbin for å smøre, ledes deretter tilbake til motoren gjennom oljereturen. Turbins oljeretur monteres fordelaktig der originaluttak for oljeretur finnes. Hvis motoren ikke har turbo originalt, monteres denne på en passende plass med tanke på service og helling på oljereturen. Merk at hellingen på oljereturen helst bør være over 45 grader for å evakuere olje ordentlig. Dette lar seg ikke alltid gjøre, men er en retningslinje.

På en motor som ikke har hatt turbo tidligere, kan oljereturen monteres både over og under oljenivået. Det viktigste her er at turbin sitter så høyt montert at oljenivået aldri kan trykkes opp i oljereturen ved gass, brems eller sving, da ville turbin blitt fylt med olje og presset dette ut i eksossystemet og trykkrøret.

 

Ulike oljereturer

En oljeretur kan bygges både med slange og rør. OEM-installasjoner bruker oftest rør, men dette kan være vanskeligere å montere, så slange brukes oftest på ettermarkedet eller ved turbokonvertering / nybygg. Brukes slange, så kan vanlig klassisk slange og slangeklemme være et alternativ, men noe som er veldig populært er å bruke AN-koblinger og AN-slange som oljeretur.
 

Størrelse på oljeretur

Størrelsen på oljeretur styres av hvor mye olje som mates til turbinen. En kulelagret turbo trenger ikke like mye olje inn som en glidlagret turbo, og kan derfor også bruke en mindre dimensjon på oljereturen.

Kulelagret turbo
Generelt brukes en AN8 (1/2") slange til oljeretur til en kulelagret turbo.

Glidlagret turbo
Her brukes AN10 (5/8") eller helst AN12 (3/4") slange for å kunne evakuere det store oljefluset som blir med en glidlagret turbo. En tommelfingerregel her er å bruke en slange med indre diameter som turbins returhull, gjerne større.

 
 

6

 

Vann inn/ut

Vann inn/ut monteres sammen med motorens vannsysteem

 

Vannledning

Turbins vannkjøling kobles sammen med motorens vannsysteem.

 

 

Montering av vann inn og ut

Turboaggregat som har vannkjøling går svalere da motorens vannledning brukes for å kjøle turboaggregatets lagerdel. Kjøletilkoblingene mellom turbo og motor kobles sammen med hjelp av slange eller rør, akkurat som turbins oljemating og oljeretur. Disse kobles sammen der original turbo tok vann ifra. Hvis motoren ikke har hatt turbo originalt, skal vann inn tas etter vannpumpen (på trykksiden) og ledes tilbake før vannpumpen (på sugsiden). På den måten skapes det et flow gjennom turbinen. Vannledningene kan flyte gjennom turboaggregatet i hvilken som helst retning, det finnes ingen inn/utlopp.
 

Ulike vannledninger

Hvis en turbo er montert originalt, kan ledninger tilpasses for å passe OEM-installasjonen. Brukes en slangeklemme, gjør man det også nå. Eller hvis det brukes en gjenge, gjør man det også nå og bruker da fordelaktig AN-koblinger. Slanger er igjen en veldig smidig løsning og gir en pen installasjon.
 

Størrelse på vannledninger

Størrelsen på vannledninger er minst 3/8" (AN6), men også 1/2" (AN8) kan brukes. For kjøling av turboaggregatet er ikke størrelsen på vannledningene av største betydning, men man bruker gjerne mindre slange (AN6) for å gjøre installasjonen smidig. Kjølekapasiteten påvirkes i stedet av kjølesystemets øvrige komponenter og ikke kjøleslangen størrelsen.
 
 

7

 

Eksosutløp

Eksosutløpet monteres mot grenrør

 

Grenrør 

Turbinen monteres på grenrørets flens / eksosflens med hjelp av en v-båndsklemme eller boltes, avhengig av type.
 

Montering av eksosutløp

Turbins eksosutløp monteres på grenrøret. Det er her motorens eksos gir turbinen energi. Her er det viktig at overgangen er jevn og fin, slik at det ikke skapes turbulens unødvendig. Et jevnt flow er viktig for å opprettholde turbins effektivitet.
 

Ulike eksosutløp

Eksosutløpet har en grenrørsflens som finnes i ulike standardtilkoblinger som T25, T3, T4, T6 og V-band blant annet. Her må man tilpasse grenrøret etter turbins tilkobling hvis ikke produsenten av turboaggregatet har valgmuligheten til å konfigurere eksosutløpet på turbinhuset. De ulike tilkoblingene finnes også som singel entry og twin entry.

Singel entry
Denne tilkoblingen har et stort hull der all eksos passerer ned i turbins eksosutløp.

Twin entry
Denne typen brukes hvis man har et jevnt antall sylindere (4, 6 eller 8), og da kan man med hjelp av grenrørets design og motorens tennfølelse lede sammen eksosene i et jevnere flow som skaper en mer effektiv turbo.

Mixa Singel og Twin entry
Hvis du har et singel entry grenrør med en twin entry turbo, kan du file ned eksoshusets twin entry midtdel som en kile / hai-fin. Det er mange som kjører slik med godt resultat.

Har du et twin entry grenrør med en singel entry turbo, så går det også bra.

Kan man matche turbo og grenrør, så skal du selvfølgelig gjøre det, men noen ganger er det enklere å mikse disse to.

 

Størrelse på eksosutløp

Størrelsen på eksosutløpet avhenger ofte av hvor mye effekt turbinen kan produsere. Det vil si hvor mye flow som tillates. De ulike flensene T25, T3, T4 som nevnt er også i størrelsesorden der T25 er minst og T6 er størst. Det finnes også V-båndstilkobling, men da heter denne 2" V-band eller 3" V-band, og størrelsen fremgår i klartekst.
 
 

8

 

Eksosutløp

Eksosutløpet monteres mot downpipe / fremre eksosrør

 

Downpipe 

Turbins eksosutløp monteres sammen med eksossystemet / downpipe med hjelp av en eksosflens.

Montering av downpipe

Eksosene ledes ut gjennom eksosutløpet og inn i eksossystemet. Den fremre delen av eksossystemet som monteres mot turbinen kalles også downpipe. Denne kan produseres i det materialet som resten av eksossystemet bruker. Materiale i stål eller rustfritt stål er tilgjengelig.
 

Ulike typer av eksosflenser

Det finnes en mengde forskjellige eksosflenser avhengig av turboaggregat og produsent. Disse sorteres på turboaggregat og antall bolter, eller hvis det er v-band, så sorteres det etter størrelse. Minst to til tre parametere bør brukes for å være sikker på at man får riktig tilkobling. f.eks Garrett, 3" v-band og eksosutløp.

Produsent
Noen eksempler der man sorterer på produsent er Garrett 5-bolt, Holset 6-bolt eller Mitsubishi 3-bolt. Disse kan i sin tur ha flere alternativer, så det er viktig å måle indre diameter på hull / rør og bolthullenes cc-mål.

V-band
V-bandskoblinger har ofte en størrelse som passer, f.eks 3" v-band. Men også her kan det finnes flere varianter, så designet på flensen kan variere.

Øvrig
Øvrige flenser som finnes angir indre diameter på sentrumshullet samt monteringsboltenes cc-mål for å bestemme hva som passer.

 

Størrelse på downpipe

Eksosrør / downpipe kan se forskjellige ut avhengig av motoreffekt og tilgjengelig plass. Men størrelsen bestemmes ofte av turbins eksosutløp, da dette er så mye som turbinen skal kunne evakuere ved maks flow. Derfor vil en turbo med 3" eksosutløp bruke en downpipe med minst 3" eksosutløp, helst 3,5" for å unngå restriksjon i flowet den første biten der eksosene er varmest og tar mest plass.