Trimme en Volvo B230 turbo
Hvilke deler kan man bruke og hvordan gjør man for å få flere hestekrefter?
Volvo B230 informasjon
Her kommer noen raske grunnleggende fakta som er bra å vite når man skal velge en B230 motor å trimme.
B230 er et 2,3 liters støpejernblokk som tåler høye effektuttak sammen med riktig komponenter. B230 har 8 ventilsteknikk og dermed 2 ventiler per sylinder og en overliggende kamaksel.
B234 er et likt motorblokk som B230, men her med et 16 ventiler topplokk hvor 4 angir 4 ventiler per sylinder og doble overliggende kamaksler, noe som gir mer oksygen som igjen kan produsere mer effekt.
B230 varianter finnes det en oppsjø av. Eksempler er B230f, B230fk, B230ft, B234f osv., og det som skiller er omkringliggende komponenter som topplokk, stempelkjølingsmunnstykker, styresystem, grunnladetrykk, katalysator osv. En oppsjø med detaljert informasjon om dette finnes på nettet.
Stempelkjølingsmunnstykker er bra ved høyere effektuttak selv om det ikke er noe krav. Motorblokkene med turbo fra ~93 har stempelkjølingsmunnstykker montert som standard. Dette er positivt ved hardere kjøring. Har man ikke disse, kan en mekanisk verksted ettermontere disse.
Veivhusventilasjon er noe som er tilpasset for originalmotor, eventuelt litt mer. Når man trimmer en motor, innebærer det at forbrenningstrykket blir høyere, og dermed får man med største sannsynlighet også høyere veivhustrykk. Dette skal ventileres for å unngå problemer.
De ulike trimtrinnene
Å trimme en motor kan gjøres på mange forskjellige måter som gir varierende resultater. Her viser vi hvilke deler som trengs for å oppnå de ulike nivåene og presenterer det i trinn. Ulike trinn kan kreve mer eller mindre arbeid avhengig av hvilket utgangsobjekt man har, men dette gir en god oversikt over hvilke deler som trengs.
Trimme B230 "trinn 1" ~200hp
- Effektboks / trimboks / chip
- Ladetrykkstyring / pysventil / MAC-ventil
- Kamaksel
- Innsug / forbedring
Trimme B230 "trinn 2" ~250hp
- Effektboks / trimboks / chip
- Ladetrykkstyring / pysventil / MAC-ventil
- Kamaksel
- Dyser
- Drivstoffpumpe
- Turbo
- Innsug / forbedring
Trimme B230 "trinn 3" ~300hp
- Effektboks / trimboks / chip
- Ladetrykkstyring / pysventil / MAC-ventil
- Kamaksel
- Dyser
- Drivstoffpumpe
- Turbo
- Grenrør
- Innsug / forbedring
- Luftmassemåler
- Intercooler
- Dumpventil
- Kobling
Trimme B230 "trinn 4" ~400hp+
- Ettermarkeds motorstyring (ECU)
- Ladetrykkstyring / pysventil / MAC-ventil
- Kamaksel
- Dyser
- Drivstoffpumpe
- Turbo
- Grenrør
- Innsug / forbedring
- Intercooler
- Dumpventil
- Kobling
- Veivstenger
- Drivstoffilter
- Drivstofftrykkregulator
- Drivstoffledninger
Mer informasjon om delene
Det finnes mange forskjellige deler som kan brukes til de ulike trimtrinnene. Dyre, billige, nye, brukte, originale, ettermarked, modifiserte osv. Nå skal vi fortelle mer om de ulike delene og hvorfor man velger dem. Vi lenker også til de populære delene som ofte brukes.

Effektboks / trimboks / chip
Her finnes en oppsjø av varianter som har blitt brukt over tid. Man modifiserer / justerer parametere som f.eks. drivstoff og tenning i programvaren i styreboksen som kontrollerer motoren. Denne modifikasjonen kalles forskjellig når man søker etter den. Guldboks / trimboks / chip / drivstoffchip / chip for tenning osv. er alle navn på en modifisert programvare eller en helt annen styreboks med annen/modifisert programvare.
Grunntanken her er at programvaren skal tilpasses den maskinvaren som er byttet ut for å få mer effekt.

Ladetrykkstyring
Ladetrykkstyring er nødvendig på alle biler med turbo som skal ha mer effekt enn grunnladetrykk. Grunnladetrykk er når wastegate og turbo er koblet sammen med en vakuumslange. Grunnladetrykket bestemmes av hvor mye trykk wastegatefjæren klarer å holde imot.
Dette trykket kan styres med en såkalt ladetrykkstyring. Da slipper man enkelt ut luft mellom turbo og wastegate. På denne måten blir ikke wastegatefjæren utsatt for like høyt trykk, til tross for at turbon kan fortsette å spinne opp.
Pysventil kalles den ladetrykkstyringen som enkelt monteres på slangen mellom turbo og wastegate for å slippe ut luft. Denne justeres en gang, så er den i en fast posisjon.
Elektrisk ladetrykkstyring er også en slags pysventil, men den styres av motorens styresystem ved å åpne og stenge. Dette gir bedre kontroll.
Grunnladetrykk styres som sagt av wastegatefjæren. Ved å bytte til en justerbar wastegate eller bytte wastegatefjær, kan man i stedet for ladetrykkstyring justere maks ladetrykk ved å justere eller bytte til en hardere wastegatefjær.
Flere varianter av ladetrykkstyring finnes, men ovenfor er tre av de vanligste.

B230 Kamaksel
Kamaksel er noe som ofte byttes i tidlig fase når man trimme B230 for å kunne slippe inn mer oksygen i motoren. Så hvis man ikke har noen av nedenstående kamakselene i motoren allerede, så pleier et bytte å være aktuelt. Hvis man ikke kjøper en ny ettermarkeds kamaksel, finnes det noen alternativer som er originalmontert.
H-kam
Original montert i: B23E
K-kam
Original montert i: B23E
V-kam
Original montert i: B230E, B200E
VX-3-kam
Original montert i: B230FB
A-kam
Original montert i: B23, B230A, B230ET

Dyser
Originaldyser er ofte tilpasset for original effekt og kanskje litt mer. Når man skal trimme en motor, kreves det mer drivstoff, og da kan det være nødvendig å bytte dyser da originalene ikke klarer å flyte tilstrekkelig. Dette kan måles opp, men bare ved å se på denne guiden eller hva andre bruker, kan man få verdifull informasjon om når man skal bytte og hvilke dyser man bør bytte til. Mer informasjon om dyser finnes her.

Drivstoffpumpe
Drivstoffpumpen byttes av samme grunn som dyser, selv om den ofte klarer å produsere mer effekt enn originaldyser, = den holder seg lenger i trimtrinnene. Derimot tilkommer det en annen aspekt, og det er filteret som kan sette seg igjen og fungere som en restriksjon. Derfor er det anbefalt å som minimum bytte forfilteret til drivstoffpumpen. Mer informasjon om drivstoffpumper finnes her.

Luftmassemåler B230
Luftmassemåleren måler luftstrømmen inn i motoren. Original luftmassemåler har en indre diameter og sensor som er tilpasset for original maskinvare og styresystem. Når man bytter ut turbo og annen maskinvare, blir verdiene feil og en annen luftmassemåler brukes. Oftest bruker man standard sensor, men med et større hus. Dette er ikke nødvendig å justere når man bruker ettermarkeds styresystem, da man justerer mot trykk i stedet for estimert luftmengde.

Turbo
For å produsere mer effekt kreves det mer luft (oksygen). Dette genereres ved å bytte til en større turbo som kan levere mer luft. Man kan regne på hvilket turboaggregat som blir best, men det enkleste er å se hva andre bruker for turboaggregat. Da får man et bevist konsept.

Grenrør
Volvo B230 original grenrør kan henge med en bit opp i effekt. Det som avgjør når det er på tide å bytte, er mottrykket samt hvilken type tilkobling det har til motoren når man skal oppgradere turbo. En retningslinje når man snakker om turbo / grenrør er at trykket i grenrøret ikke skal overstige turbotrykket.
Mottrykk forklart: ved 1 bar overtrykk ved for eksempel 4500 rpm skal det ikke være over 1 bar mottrykk i grenrøret.
Det kan være vanskelig å måle dette korrekt, men man merker raskt når turbon ikke leverer mer effekt, og det i stedet genereres unødvendig mye varme. Dette er ikke bra, da ligger man på grensen av hva turbon klarer å håndtere.

Innsug / forbedring
Volvo B230 har, som andre biler, et originalt luftfilter som skal rense så bra det lar seg gjøre. Dette fungerer ved trimming av motoren som en restriksjon. Derfor forbedrer man innsuget til turbon og bytter til et luftfilter som flyter bedre.
Tenk på at lav innsugstemperatur er en stor faktor for mer effekt. Derfor er et åpent luftfilter som sitter i motorrommet og suger inn varm luft ingen god løsning. Om man derimot skjermer av luftfilteret fra motorens varme og leder inn frisk luft til luftfiltret, så gir det en god effekt. Akkurat som det sitter originalt, men med et luftfilter som flyter bedre.

Intercooler
Standard intercooler hjelper til med å kjøle innsugsluften for å få en lav innsugstemperatur. Men som vi har skrevet om før, vil en trimmet motor med høyere ladetrykk generere mer varme. Mer varme fører i sin tur til høyere innsugstemperatur. Det er nå man bytter til en mer effektiv intercooler. Her kan man lese mer om hvordan en intercooler fungerer.

Dumpventil
Standard dumpventil er en svart Bosch i plast. Denne fungerer veldig bra på lavere trykk. Men når man hever ladetrykket i kombinasjon med at ventilen er gammel, pleier den ikke å klare å holde tett lenger. Det er nå man bytter til en annen dumpventil som klarer å holde stengt. Mange ønsker også en "åpen" dumpventil, men dette bør man unngå når man bruker luftmassemåler. Dette på grunn av at oppmålt luft som skal inn i motoren ikke stemmer når den åpne dumpventilen slipper ut luften i atmosfæren.
Det går derimot fint å bruke en åpen dumpventil med et ettermarkeds styresystem, da det ikke måler luftstrøm, men trykk i stedet.

Kobling
Originalkoblingen er laget for original effekt og litt til for at man skal kunne dra tilhenger og lignende. Når man trimme, rekker ikke originalen lenger. Den kan allerede være slitt og akkurat klare å håndtere original effekt. Når man deretter trimme, orker den ikke å holde imot lenger.
Oppgradering av koblingen kan gjøres på mange forskjellige måter, og det er to ting som avgjør valget.
Kjørekomfort er viktig hvis man skal bruke bilen i hverdagen. Da vil man kanskje ikke ha sinterlamell og en for tungtrampet trykkplate. Ikke heller en flerskivig kobling for motorsport som rasler og lager mye lyd.
Effekt er en annen grunn til at man velger en bestemt type kobling. Skal man ha mye effekt, kan man trenge å bytte til flerskivig kobling som tåler mer kraft, eller bruke en sinterlamell og en trykkplate som er kraftigere.
Her kan man lese om ulike koblingstyper
Koblingskit "versting" Organisk lamell for gatekjøring Trykkplate M90 Trykkplate M46/M47 Svinghjul

Veivstenger
Når man trimme videre, vil interne deler måtte byttes ut. Veivstengene er den delen som er svakest i motoren og gjør at man tar bygget til neste steg.
Når man først river motoren for å bytte veivstenger, pleier mange også å passe på å oppgradere andre ting som oljepumpe, toppakning, stempler, motorlager osv.
Veivstengene man bytter til har samme mål som originalen, men da med H-profil eller I-profil, så disse tåler mer kraft enn originalen.
Når man kommer til dette steget, finnes det mye nyttig informasjon her.

Ettermarkeds motorstyring (ECU)
Hvis man skal trimme "mer" eller ønsker å få ut det meste fra motoren og gjøre den mer moderne, kan man bytte ut original styresystem mot et ettermarked. Dette skjer ofte etter 300-350hp, da det er mye enklere å gjøre slik. Man får dessuten bedre kontroll over hva som skjer. I tillegg til god motorkontroll får man også med noen velvalgte innstillinger og sensorer mye større sikkerhet med ettermarkeds ECU.
Kamaksel sensor (Home signal)
Volvo har sin fordelere montert på baksiden av topplokket mot torpedoveggen på de fleste modellene, men de motorene som satt i 240 har i stedet denne montert på blokka.
Innsugstemperaturgiver (IAT)
Lufttemperatursensoren sitter original montert i luftmassemåleren, og når man bytter til et ettermarkeds styresystem, så styres denne med lufttrykk og ikke luftstrøm. Derfor tas luftmassemåleren bort, og da bruker man i stedet en separat lufttemperatursensor som monteres i trykkrør eller innsug.

Motorpakke
Man kan finne på mye gøy med en B230 motor, som er et veldig bra utgangsobjekt å trimme på. Ovenstående lenker til produkter er bare eksempler, og går man inn på de enkelte kategoriene, finner man mer.
For de som skal trimme videre mer, finnes det litt større pakker som har de fleste større delene samlet.
Volvo B230 600hp bunnkomponent (8V) Volvo B230 600hp toppkomponenter (16V) Volvo B230 600hp toppkomponenter (8V)